Šljiva – voće koje pomaže s koncentracijom

Šljiva je poznato voće u našim krajevima i dozrijeva početkom jeseni, sadrži idealnu kombinaciju vitamina i minerala.
Ni jedan vitamin ili mineral u šljivama ne nalazi se u izrazito velikoj količini, ali se nalaze u kombinaciji i omjeru koji su optimalni za organizam.
Od vitamina ima najviše beta-karotena (provitamin A), vitamina C, vitamina E, folne kiseline, niacina i vitamina B6, te obilje minerala: prvenstveno kalija, zatim fosfora, kalcija, magnezija, natrija, željeza i bakra. Šljiva sadrži i topljiva dijetetska vlakna (pektin) koja djeluju blagotvorno kod sniženja holesterola u krvi i zatvora.
Šljiva najbolje pomaže kod psihičkih nemira i poteškoća s koncentracijom. Zbog bogatog sadržaja vitamina B-kompleksa izuzetan je stimulator izmjene ugljikohidrata u organizmu. Pored toga, jača srce i imunitet, čisti organizam te potiče rad jetre.
S obzirom da stres izaziva pad nivoa kalija, što uzrokuje umor organizma, upravo je šljiva lužnato voće bogato kalijem koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže.
Najbolje šljive za jesti jesu one koje možete ubrati u svom voćnjaku, ali i one koje možete naći na tržnici ili voćarnici. Kupujte samo one šljive koje vam izgledaju čvrsto i neoštećeno, a čuvati ih možete 2-3 dana u frižideru jer brzo dozrijevaju.
(Woman.ba)