Woman | Gljivice na nogama
Woman

Gljivice na nogama

wadmin 21/05/2012 SAVJETOVALIŠTE Nema komentara

Imate neki zdravstveni problem? Tražite savjet? Pitajte naše stručnjake o svemu što biste željeli znati. Pišite nam na e-mail: pitanja@woman.ba Ako želite da to učinite potpuno anonimno, samo navedite kako i pod kojim nazivom da vas potpišemo.

 

Ovog puta na pitanje naše čitateljke odgovara dr. Zejna Velagić, spec. dermatovenerolog, specijalistička dermatovenerološka ordinacija Derma Estetika, Sarajevo.

 

Pitanje: ,,Primijetila sam promjene na noktima i prstima desne noge. Nokti su kao malo žućkaste boje i koža mi se naizmjenično ljušti (kao sitni balončići) Već sam jednom bila kod dermatologa i doktorica mi je rekla da imam gljivice na nogama. Čini mi se da je opet isto, a još uvijek ne znam uzrok zbog čega nastaju.

Bilo bi mi puno lakše se liječiti, kada bih znala zašto se u zadnje vrijeme javljaju ove promjene, a prije nisam imala problema. Ljeti pokušavam nositi otvorenu obuću, kupila sam i sve pamučne čarape. Jedino što sam primijetila jeste da mi se noge više znoje. Može li to biti uzrok? Kako da to popravim? Ima li neka krema da smanjim znojenje? Je li možda problem u organizmu?”  (Zabrinuta, 22)

 

Odgovor: Opisane promjene mogu biti uzrokovane prekomjernim znojenjem stopala koje dovodi do veće tendencije gljivičnih i bakterijskih infekcija kože i noktiju. Prekomjerno znojenje na tabanima najšešće je nepoznatog uzroka no, medikamenti, emocionalni stres, infekcije, karcinomi, metabolički poremećaji, diabetes i poremećaji funkcije štitne žlijezde također mogu uzrokovati prekomjerno znojenje.

 

Tretmani za ublažavanje znojenja na stopalima uključuju jontoferezu, preparate sa aluminijum hloridom i injekcije  koje sadrže botulinum toxin. Ukoliko je nativni preparat pozitivan za gljivice, terapija antimikoticima je potrebna. Bakterijske infekcije se tretiraju lokalnim ili sistemskin antibioticima po potrebi. U prevenciji gljivičnih i bakterijskih infekcija preporučuje se nošenje pamučnih čarapa, kožnih cipela i  korištenje antibakterijskih i antigljivičnih pudera. Preporučujem pregled dermatologa radi detaljnijeg pregleda i obrade.

 

 

(woman.ba)Sviđa vam se članak? Dijelite ga!

About The Author

Unesite komentar

You must be logged in to post a comment.